La planificarea unei instalații sportive, factorii de decizie se confruntă rapid cu problema suprafeței relevante a terenului de sport. Cluburile și municipalitățile nu cunosc adesea criteriile de decizie, în special în ceea ce privește cerințele lor individuale. Pentru a face alegerea corectă, trebuie analizate proprietățile ecologice și economice ale gazonului artificial și ale gazonului natural.
Deși gazonul natural predomină în continuare, gazonul artificial s-a împrietenit din ce în ce mai mult cu cluburile, jucătorii și fanii din fotbal în ultimii ani. Avantajele sunt evidente: gazonul artificial este ușor de întreținut, este rezistent la intemperii iar riscul de accidentare este mai mic deoarece mișcările sunt mai bine amortizate.
Proprietățile ambelor tipuri de gazon
Iarba naturală este desigur clasicul care stârnește emoții ca pardoseală sportivă biologică. O suprafață densă de gazon este suprafața optimă pentru sport datorită caracteristicilor sale de joc, cum ar fi reducerea forței, rezistența la forfecare și proprietățile de alunecare. Cu toate acestea, aceste condiții bune sunt grav afectate de vremea rea. Gazonul natural trebuie protejat și îngrijit intens pe ploaie, îngheț și zăpadă, ceea ce duce la o limită de utilizare de aproximativ 800 de ore pe an.
Gazonul artificial, pe de altă parte, este aproape independent de vreme și, prin urmare, este perfect și iarna. Îmbrăcămintea sport a jucătorilor rămâne curată chiar și pe vreme ploioasă. Un alt plus al gazonului artificial este uniformitatea suprafeței, care este foarte benefică pentru jocul strategic, precum și posibilitățile de utilizare multifuncțională. Cele mai convingătoare caracteristici suntintensitatea mare de utilizare de aproximativ 2000 de ore pe an, care oferă o capacitate de antrenament suficientă pentru multe cluburi sportive cu un singur teren de sport și efort redus de întreținere.De asemenea, nu necesită o fază de regenerare după o utilizare intensivă.
Cu o bună îngrijire, iarba naturală este suprafața sportivă cea mai durabilă și cea mai conservatoare a resurselor datorită duratei de viață lungi. În plus, are o influență pozitivă asupra mediului prin funcția sa de producător de oxigen și filtru de aer, precum și prin efectul său de reglare a climei și de protecție a solului. Consumul mai mare de apă și utilizarea îngrășămintelor au, însă, un efect negativ.
Costurile de întreținere și îngrijire sunt, de asemenea, semnificativ mai mici în cazul unui gazon artificial sintetic decât pentru un teren cu iarbă naturală.
Spre deosebire de gazonul natural, iarba artificială nu crește. Nu trebuie tunsă, tăiată, udată sau fertilizată. Gazonul artificial nu are nevoie de plivire și nu atrage paraziți și insecte.