Altele, Recomandari

Investiţia într-un teren de sport, benefică şi profitabilă

Investiţia într-un teren de sport, benefică şi profitabilă

Sănătatea este o prioritate care necesită o atenţie zilnică şi demersuri constante pentru menţinere, iar activităţile sportive sunt cea mai uşoară modalitate de a avea grijă de sănătatea noastră. Stilul de viaţă actual, care implicfoarte mult sedentarismul şi lipsa mişcării fizice, a umplut sălile de fitness de oameni, în special în sezonul rece, când este mai dificil de făcut mişcare în aer liber.

Însă, o dată cu venirea primăverii, sportivii amatori migrează spre exterior, căutând alternative la sălile de fitness aflate în spaţii închise. Cei mai mulţi preferă alergările şi plimbările lungi în aer liber, pe stadioane, terenuri de sport sau efectiv în mijlocul naturii, prin păduri, pe dealuri sau câmpii. Alţii preferă sporturile de echipă, cum ar fi fotbalul, handbalul sau baschetul. Alte sporturi care nu necesită o gaşcă mare de prieteni sunt tenisul de câmp şi mai nou padelul. Aceste sporturi de agrement necesită spaţii amenajate special pentru joc, din acest considerent s-au răspândit foarte mult bazele private de agrement sportiv la nivel naţional. Astfel, au apărut terenuri de sport în majoritatea localităţilor mici şi mijlocii.

La planificarea unei investiţii sportive, factorii de decizie se confruntă rapid cu problema suprafeței relevante a terenului de sport. Cluburile și municipalitățile nu cunosc adesea criteriile de decizie, în special în ceea ce privește cerințele lor individuale. Pentru a face alegerea corectă, trebuie analizate proprietățile ecologice și economice ale gazonului artificial și ale gazonului natural.

Deși gazonul natural predomină în continuare, gazonul artificial s-a împrietenit din ce în ce mai mult cu cluburile, jucătorii și fanii din fotbal în ultimii ani. Avantajele sunt evidente: gazonul artificial este ușor de întreținut, este rezistent la intemperii iar riscul de accidentare este mai mic deoarece mișcările sunt mai bine amortizate.

Iarba naturală este desigur opţiunea clasică care stârnește emoții ca spaţiu sportiv ecologic, în armonie deplină cu natura. O suprafață densă de gazon este suprafața optimă pentru sport datorită caracteristicilor sale de joc, cum ar fi reducerea forței, rezistența la forfecare și proprietățile de alunecare. Cu toate acestea, aceste condiții bune sunt grav afectate de vremea rea. Gazonul natural trebuie protejat și îngrijit intens pe ploaie, îngheț și zăpadă, ceea ce duce la o limită de utilizare de aproximativ 800 de ore pe an.

Gazonul artificial, pe de altă parte, este aproape independent de vreme și este perfect iarna. Îmbrăcămintea sport a jucătorilor rămâne curată chiar și pe vreme ploioasă. Un alt plus al gazonului artificial este uniformitatea suprafeței, care este foarte benefică pentru jocul strategic, precum și posibilitățile de utilizare multifuncțională. Cele mai convingătoare caracteristici sunt intensitatea mare de utilizare de aproximativ 2000 de ore pe an, care oferă o capacitate de antrenament suficientă pentru multe cluburi sportive cu un singur teren de sport și efort redus de întreținere. De asemenea, nu necesită o fază de regenerare după o utilizare intensivă.

Cu o bună îngrijire, iarba naturală este suprafața sportivă cea mai durabilă și cea mai conservatoare a resurselor datorită duratei de viață lungi. În plus, are o influență pozitivă asupra mediului prin funcția sa de producător de oxigen și filtru de aer, precum și prin efectul său de reglare a climei și de protecție a solului. Consumul mai mare de apă și utilizarea îngrășămintelor au, însă, un efect negativ.

Costurile de întreținere și îngrijire sunt, de asemenea, semnificativ mai mici în cazul unui gazon artificial decât pentru un teren cu iarbă naturală.

Spre deosebire de gazonul natural, iarba artificială nu crește. Nu trebuie tunsă, tăiată, udată sau fertilizată. Gazonul artificial nu are nevoie de plivire și nu atrage paraziți și insecte.

Poate că este mai frumos de privit iarba naturală şi de făcut un picnic, însă din considerente de profitabilitate nu este deloc rentabilă investiţia în terenuri de sport cu gazon natural, ci în cele cu gazon artificial sintetic.